Σύνδρομο Sudeck – Άρθρο του Κωνσταντίνου Αλ. Μεταξωτού

 

 

 

 


 

Αλγοδυστροφία ή καυσαλγία ή σύμπλοκο περιοχικό σύνδρομο πόνου ή αντανακλαστική συμπαθητική δυστροφία  είναι η ίδια πάθηση

Τι είναι ;

Πρόκειται για μια επιπλοκή όχι ιδιαίτερα σπάνια  που εμφανίζεται συνήθως μετά από κατάγματα άνω ή κάτω άκρων ,όπως επίσης και  μετά από μικρά ή μεγάλα χειρουργεία. Αφού έχει  παρέλθει ο  χρόνος πώρωσης του κατάγματος ( δηλαδή περίπου 6 εβδομάδες) ενώ το άκρο θα έπρεπε να ξεπρήζεται και να καλυτερεύει ,δείχνει συνεχώς να πηγαίνει χειρότερα. Παρουσιάζει άλγος συνεχές και νυχτερινό , μειωμένη κινητικότητα και οίδημα.

Βέβαια το sudeck έχει εντοπιστεί και σε εγκεφαλικό επεισόδιο, αυχενικό σύνδρομο, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, έρπητα, καρκίνο του μαστού, φάρμακα για φυματίωση ή βαρβιτουρικά,  καρδιακό έμφραγμα ή σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις που το σύνδρομο εμφανίζεται ή επανεμφανίζεται χωρίς καμιά αιτιολογία, παρά την ενδελεχή αναζήτηση κάποιου αιτίου.

Πού οφείλεται

Μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί ευκρινές τι προκαλεί την εμφάνιση του συνδρόμου Sudeck. Οι ερευνητές προσπάθησαν να ερμηνεύσουν τη παθοφυσιολογία του συνδρόμου και κατέληξαν σε πλήρη ασυμφωνία και έτσι ο καθένας από τη πλευρά του πιστεύει ότι οφείλεται :α)Σε φλεγμονή, β)Σε βλάβη του συμπαθητικού συστήματος, γ)Σε βλάβη των τοπικών αγγείων, δ)Σε βλάβη τοπικών νευρών, ε)σε διαταραχή του ανοσολογικού συστήματος του οργανισμού, στ) σε διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος και σε πολλά άλλα που συμβαίνουν ταυτόχρονα είτε μεμονωμένα.

Πώς ελέγχεται

 1. Ιστορικό τραύματος ή παρατεταμένης ακινησίας.
 2. Παρουσία αλλοδυνίας ή υπεραλγησίας
 3. Παρουσία οιδήματος, διαταραχών της τοπικής αγγείωσης, του χρώματος και της εφύγρανσης του δέρματος σε κάποια φάση της νόσου.
 4. Παρουσία οποιασδήποτε άλλης κατάστασης που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την κλινική εικόνα αποκλείει την διάγνωση.

Επιβεβαίωση μπορεί κανείς να έχει με απλή ακτινογραφία, όπου φαίνονται τα οστά πολύ οστεοπορωτικά (γι’ αυτό και ονομάζεται το Sudeck «αλγεινή οστεοπόρωση») και με μαγνητική τομογραφία όπου αναδεικνύεται η βαρεία οστεοπόρωση που το συνοδεύει.

Πώς αντιμετωπίζεται

Η αντιμετώπιση του Sudeck είναι δύσκολη. Μερικά τρικς που βοηθούν πολύ και ο ιατρικός κόσμος τα αγνοεί, είναι εναλλάξ λουτρά θερμά και κρύα, στο υγειές μέλος! Δηλαδή βάζουμε εναλλάξ πρωί-βράδυ το άλλο μέλος (χέρι ή πόδι) σε λεκάνη με πολύ ζεστό  (καυτό) νερό και μετά σε παγωμένο, για 5’ – 7’ λεπτά. Λόγω σύνδεσης των μελών με το συμπαθητικό σύστημα, το πάσχον μέλος γίνεται εξέρυθρο (κατακόκκινο).

Απαραίτητη επίσης είναι η άσκηση, ενεργητική και παθητική.

Σε πολύ βαρείες περιπτώσεις υποβοηθητική είναι η έγχυση ενδοφλεβίως κορτικοειδών με διακοπή στο μέλος για μισή ώρα της κυκλοφορίας του αίματος.

Για τα χρόνια ανθεκτικά περιστατικά εκτός από την συνεχή φυσικοθεραπεία η παρουσία ψυχολόγου ή ψυχιάτρου θεωρείται επιβεβλημένη .Παράλληλα εφαρμόζονται  και άλλες επιθετικές και ιδιαίτερα δύσκολες θεραπείες όπως :

 

 1. Τοπικές διηθήσεις νεύρων
 2. Συμπαθεκτομή (βελτίωση κατά 80-90%, σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες σε ποσοστό 5%)
 3. Κεταμίνη
 4. Νευροδιέγερση νωτιαίου μυελού
 5. Βιοανάδραση
 6. Υπνωση

Ακρωτηριασμός του πάσχοντος μέλους


Στενωτική Τενονοντοελυτρίτιδα – Άρθρο του Κωνσταντίνου Αλ. Μεταξωτού

 

 

 

 


Τι είναι;

Η Στενωτική Τενοντοελυτρίτιδα είναι μια  παθολογική κατάσταση στην οποία ο ασθενής την ώρα που προσπαθεί να κάμψει την μεσαία άρθρωση του δακτύλου  (μετακαρπιοφαλαγγική)  , ακούγεται ένα χαρακτηριστικό κλικ και στις περισσότερες περιπτώσεις συνοδεύεται από  πόνο. Αυτό συμβαίνει λόγο του φαινομένου της αναπήδησης, δηλαδή  της μη ομαλής ολίσθησης του καμπτήρα τένοντα μέσα στο στενό έλυτρο της άρθρωσης.

Που εμφανίζεται;

Συνήθως  το συναντάμε στον αντίχειρα , στο μέσο και στο παράμεσο δάκτυλο μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών και πιο συχνά σε ασθενείς με διαβήτη, ρευματοειδή αρθρίτιδα, ρίκνωση Dupuytren, τενοντίτιδα de Quervain, ή επικονδυλίτιδα. Σε πολλές περιπτώσεις παρουσιάζεται ένα οζίδιο που εύκολα μπορεί να ψηλαφηθεί κατά την κίνηση του  τένοντα.

Θεραπεία:

Η αυτόματη ύφεση του συμπτώματος αναπήδησης είναι σπάνια. Η συντηρητική αντιμετώπιση με φυσικά μέσα έχουν ως σκοπό τη μείωση του οιδήματος και την τοπική καταστολή της φλεγμονής. Επίσης , πραγματοποιείται κίνηση της άρθρωσης για να μην υπάρξει δυσκαμψία και τοποθετείται νάρθηκας στο οξύ στάδιο .Επιπλέον το manual therapy με ήπιους χειρισμούς θα παίξει μεγάλο ρόλο στην διαχείριση της  φλεγμονής αλλά και στην ομαλή κινητικότητα της άρθρωσης.

Σε χρόνιες καταστάσεις που δεν ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στην φυσικοθεραπεία, ή συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει την έγχυση κορτικοστεροειδών με τοπικό αναισθητικό στο έλυτρο των καμπτήρων. Μετά την έγχυση κάθε μορφή τοπικής μάλαξης αντενδείκνυται .

Η χειρουργική επέμβαση στον εκτινασσόμενο δάκτυλο πραγματοποιείται όταν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία.

Εκτινασσόμενος δάκτυλος σε παιδιά :

Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος σε παιδιά  είναι μια συγγενής κατάσταση  συνήθως και στα δύο χέρια και δεν παρουσιάζεται πόνος ή κλικ γιατί ο αντίχειρας είναι σε μόνιμη κάμψη. Περίπου το 30% των παιδιών παρουσιάζουν αυτόματη ίαση εντός του πρώτου χρόνου της ζωής τους ενώ τα υπόλοιπα χρήζουν χειρουργικής επέμβασης.

Το πελματογράφημα και η σημασία του για τα πόδια μας – Άρθρο του Κωνσταντίνου Αλ. Μεταξωτού

Αρκετοί από τους καθημερινούς πόνους που αισθανόμαστε οφείλονται στον λανθασμένο τρόπο που πατούν τα πέλματα των ποδιών μας. Ενοχλήσεις στα κάτω άκρα, στα γόνατα, στα ισχία, αλλά και στη σπονδυλική στήλη μπορούν να ανακουφιστούν.

Για την καταπολέμηση των πόνων που αναφέρθηκαν παραπάνω, εφαρμόζεται μια μέθοδος καταγραφής (πελματογράφημα) που αναλύει τη μορφολογία των πελμάτων και καταδεικνύει τα παθολογικά ευρήματα.

Βάσει αυτής της καταγραφής, κατασκευάζονται τα κατάλληλα ορθοπεδικά πέλματα με στόχο, αρχικά, την άμεση ανακούφιση από τους πόνους και, στη συνέχεια, την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε την ανατομική μορφολογία των πελμάτων μας, ώστε να προλαμβάνουμε ή και να διορθώνουμε καταστάσεις, όπως είναι η πλατυποδία, η κοιλοποδία, η βλαισοπλατυποδία, η ραιβοποδία και συγγενείς ασθένειες των κάτω άκρων.
Κατά την εφηβεία, όπου η κινητικότητα είναι μεγαλύτερη από αυτή στην παιδική ηλικία, οι δυνάμεις και οι καταπονήσεις που δέχονται τα πόδια μας είναι έντονες. Έτσι, πολλά προβλήματα όπως: Μεταταρσαλγία, Νευρίνωμα Μόρτον, Τενοντίτιδα Aχιλλείου, διαστρέμματα, αθλητικοί τραυματισμοί, κάλοι και ανισοσκέλιες, μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα, ανώδυνα και σωστά.

Στην πορεία της ζωής μας, εξαιτίας της κακής ανατομίας, της συνεχούς καταπόνησης των ποδιών μας, αλλά και λόγω παθολογικών καταστάσεων, αρχίζουν να παρουσιάζονται διάφορα προβλήματα στα πόδια, όπως Παραμορφωτική Αρθρίτιδα, Άκανθα Πτέρνας, Πελματιαία Απονευρωσίτιδα, Διαβήτης με ή χωρίς έλκη, Βλαισός Μέγας Δάκτυλος, Σφυροδακτυλία, Αγγειοπάθειες.

Πέρα απ’ αυτά, μια ανισοσκελία που πιθανώς να έχει προκύψει από μία αρθροπλαστική ισχίου ή μετά την αποκατάσταση ενός κατάγματος ισχίου, μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί.
Σε αρκετές παθήσεις, αφότου αξιολογηθεί το μέγεθος της βλάβης, χρειάζεται να κατασκευαστούν χειροποίητοι ορθωτικοί πάτοι, με στόχο να βελτιώσουν τα σημεία ενεργοποίησης και το πάτημα του πέλματος. Με αυτό τον τρόπο, αλλάζουν οι γωνίες πίεσης στην οσφυϊκή μοίρα και στην άρθρωση του γόνατος, αποφορτίζοντας σημεία που, σε βάθος χρόνου, είναι πιθανό να μας οδηγήσουν σε έναν τραυματισμό.

Προσοχή στα ορθωτικά πέλματα

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα ορθωτικά πέλματα που θα δημιουργηθούν. Θα πρέπει να κατασκευαστούν από εξειδικευμένο προσωπικό και να είναι σύμφωνα με τις μετρήσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δημιουργηθούν από καταστήματα παπουτσιών ή αθλητικών ειδών μπορεί να οδηγήσουν σε αντίθετα αποτελέσματα, δημιουργώντας παραμορφώσεις των ποδιών ή προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, όπως σκολίωση.

Εφόσον κάποιος αθλητής εξεταστεί με τη μέθοδο του πελματογραφήματος και δε διαγνωστεί με κάποια κλινική πάθηση, προτείνουμε τη χρήση χειροποίητων ορθωτικών πελμάτων για μείωση της κόπωσης, πρόληψητραυματισμών και, κυρίως, για τη βελτίωση της απόδοσης του πέλματος.

Τι είναι ο πελματογράφος

Ο πελματογραφός είναι ένα σύγχρονο σύστημα ψηφιακής απεικόνισης της ανατομικής μορφολογίας των πελμάτων, με ένα πρόγραμμα καταγραφής των πιέσεων που ασκούνται κατά τη στάση (στατική μέτρηση), αλλά και κατά τη βάδιση (δυναμική μέτρηση) πάνω σε ειδική πλατφόρμα.

Η χρησιμότητα του πελματογραφήματος:
 • Ακριβής διάγνωση της πάθησης και των προβλημάτων των πελμάτων.
 • Σαφείς ενδείξεις για προβλήματα που αφορούν την ποδοκνημική άρθρωση, το γόνατο, το ισχίο και την σπονδυλική στήλη.
Σχεδιασμός ορθωτικών πελμάτων βάσει:
 • Πελματογραφήματος.
 • Ιδιαιτεροτήτων κάθε ποδιού.
 • Επισημάνσεων του θεράποντα.
 • Δραστηριότητας και πάθησης κάθε ασθενή.
Ορθοπεδικά πέλματα:
 • Αξιόπιστη και γρήγορη κατασκευή
 • Λεπτομέρεια στο τελικό αποτέλεσμα.
 • Ιδανικά για διορθώσεις κάθε τύπου πέλματος.
 • Εύχρηστα, ευκολοφόρετα ορθοπεδικά πέλματα.